Зеленський зустрівся з лідерами країн «Великої сімки» в Хіросімі

Зеленський зустрівся з лідерами країн «Великої сімки» в Хіросімі
401199 ПЕРЕГЛЯДІВ

21 травня у японському місті Хіросіма відбувся саміт країн «Великої сімки», у якому взяв участь Президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомляє пресслужба Президента України.

У своєму виступі Глава держави подякував лідерам «Групи семи» та всім союзникам і партнерам за досягнення «такого рівня співпраці, який забезпечує, щоб на демократію, на міжнародне право, на свободу зважали».

«І що більше ми з вами співпрацюємо, то менша вірогідність того, що хтось іще у світі піде божевільним шляхом Росії. Але чи достатньо цього? Демократія потребує більшого. Я вважаю, нам потрібне очевидне глобальне лідерство демократії. Це головне, що ми забезпечуємо нашою співпрацею», — підкреслив Зеленський.

Він також висловив подяку українським партнерам за надання надійних систем протиповітряної оборони (ППО), які допомогли захистити від російських ракетних атак цивільну й стратегічну інфраструктуру та зберегти життя людей. Президент додав, що разом від російських обстрілів вдалось врятувати тисячі життів українців.

Глава держави окремо відзначив рішення лідерів "Великої сімки" тренувати українських пілотів на сучасних винищувачах, що є важливою складовою повітряного щита.

«Зараз ми виходимо на шлях усунення розриву в можливостях. Коли наші пілоти знатимуть F-16 і коли в нашому небі з’являться ці машини, це матиме значення не лише для України. Це буде історичний момент для всієї архітектури безпеки у Європі та світі», — зазначив Президент України.

За словами Президента України, всі рішення, які ухвалюють для захисту України протягом 15 місяців повномасштабної російської агресії, гарантуватимуть збереження міжнародного порядку, заснованого на правилах. Зокрема, рішення сформувати коаліції оборонної підтримки, санкції проти агресора, захист енергетики та продовольчого ринку, забезпечення фінансової стійкості тощо.

Володимир Зеленський особисто подякував представникам країн "Великої сімки", які були присутні на саміті. Водночас він акцентував, що на саміті у Вільнюсі Україна очікує на чіткі сигнали в питанні євроатлантичної інтеграції, а також щодо надання гарантій безпеки до набуття членства в НАТО. Глава держави закликав лідерів країн детально обговорити кроки з реалізації української формули миру.

Він зазначив, що пропозиції про припинення вогню, які містяться в мирних ініціативах деяких сторін, є помилковими й такими, що допомагають російській федерації уникнути ізоляції світу, хоча вона досі не зацікавлена в припиненні війни. Також Володимир Зеленський наголосив, що з росією не можна вести діалогу, допоки вона не покине територію України в межах міжнародно визнаних кордонів відповідно до Статуту ООН.

На його думку, будь-які мирні ініціативи та переговори мають базуватися виключно на формулі, запропонованій Україною. Деталі її реалізації можуть бути обговорені на Глобальному саміті миру.

Окремо Глава держави взяв участь у сесії саміту «Назустріч мирному, стабільному та процвітаючому світу», де обговорювались такі питання: підтримка міжнародного порядку, заснованого на верховенстві права, та неприпустимість будь-яких односторонніх спроб змінити статус-кво за допомогою сили чи погрози застосування ядерної зброї, як це зробила росія; продовження санкційного тиску на російську федерацію та підтримки України; посилення роботи G7 з країнами Глобального Півдня; забезпечення енергетичної безпеки в умовах агресії рф проти України тощо.

Підсумовуючи виступ Володимир Зеленський закликав світ об'єднатись заради закінчення війни.

Теги: Володимир Зеленський, Офіс Президента, Президент України,Велика сімка
Мої відео