В Україні зафіксовано рекордну кількість звернень з приводу переслідування пацієнтів ЗПТ співробітниками поліції

В Україні зафіксовано рекордну кількість звернень з приводу переслідування пацієнтів ЗПТ співробітниками поліції
374042 ПЕРЕГЛЯДІВ

Згідно з даними, оприлюдненими фахівцями Благодійного Фонду “Надія та Довіра” кількість відповідних звернень на Національну Гарячу Лінію з питань наркозалежності та ЗПТ протягом останнього року збільшилась майже на 60%.

Слід зазначити, що у Кримінальному кодексі України є 447 статей, які передбачають кримінальне покарання за правопорушення. В 2022 році було засуджено майже 50 тис. громадян, з них майже 5,5 тис були засуджені за статтею 309 ч. 1 (тобто, за незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту).

Фактично, кожний 10-й засуджений — це споживач наркотиків, якого засудили виключно за його діагноз. Тобто, на жаль, наша правоохоронна система орієнтується на переслідування саме наркоспоживачів, а не наркодилерів.

«Національна Гаряча Лінія з питань наркозалежності та ЗПТ регулярно опрацьовує звернення щодо порушення прав пацієнтів замісної підтримувальної терапії співробітниками поліції. У 2020 році таких звернень було 146, у 2021 р. — 93, у 2022 — 102, а за 10 місяців 2023 року ми отримали рекордні 163 звернення з приводу переслідування співробітниками поліції. Як бачимо, в умовах воєнного стану спостерігаємо не виправдане посилення уваги до пацієнтів замісної підтримувальної терапії з боку правоохоронців», — зазначив Андрій Яровий, керівник проєкту Національна Гаряча Лінія з питань наркозалежності та ЗПТ.

Враховуючи відповідні тенденції, фахівцями Благодійного Фонду “Надія та Довіра” було проведено дослідження відповідних судових рішень.

Ми виявили, що хоча з медичної точки зору, наркозалежність — це хронічне рецидивуюче захворювання, проте при винесенні вироків суд сприймав рецидив злочинів (за статтею 309 ККУ ч.1, тобто … без мети збуту) як обтяжуючу обставину. Так само судова система дивиться і на вчинення правопорушення, передбаченого 309 статтею ККУ у стані, викликаному вживанням наркотичних засобів.

Напрошується однозначний висновок, що хвору людину засуджують за її хворобу.

“За оціночними даними, ми маємо близько 300 000 людей, які вживають наркотики, і лише близько 25 000 з них охоплені послугами лікування у програмах замісної підтримувальної терапії. Тобто, понад 90% від загальної кількості наркоспоживачів знаходяться поза зоною уваги медичної системи, і водночас під прискіпливою увагою правоохоронної системи”,  — зазначив Павло Скала, асоційований директор МБФ “Альянс громадського здоров’я.

Невиправдане переслідування правоохоронцями пацієнтів ЗПТ й споживачів ін’єкційних наркотиків та відсутність ефективної державної наркополітики призводить до того, що спочатку кошти та дорогоцінні людські ресурси витрачаються на неефективну роботу правоохоронної системи, потім навантаження лягає на судову й на пенітенціарну систему. І все це за гроші платників податків, коли на тлі повномасштабної війни ми маємо гостру потребу в економії матеріальних та людських ресурсів, зниженні навантаження на систему охорони здоров’я. Але правоохоронна система вперто продовжує орієнтуватися на переслідування саме споживачів наркотиків замість того, щоб переслідувати наркодилерів.

Крім того, варто наголосити, що перебування за ґратами не скасовує наркоспоживання, яке відбувається і там також. Натомість у людини, яка перебуває в місцях позбавлення волі, зростає ризик інфікуватися ВІЛ, вірусним гепатитом або туберкульозом, які є суспільно небезпечними захворюваннями.

Хворий на наркозалежність після виходу з установ виконання покарань потребуватиме як адаптації в суспільстві, так і лікування. Тобто, на систему охорони здоров’я, яка й так перевантажена через руйнування медзакладів, від’їзд лікарів та призов їх до лав сил оборони, продовжує лягати навантаження, пов’язане з лікуванням суспільно небезпечних хвороб.

Громадські організації, такі як Благодійний Фонд “Надія та Довіра”, Національна Гаряча Лінія з питань наркозалежності та ЗПТ, Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю ВОЛНа та Всеукраїнське об’єднання наркозалежних жінок “ВОНА” наполегливо привертають увагу до того, що ситуація з переслідуванням наркоспоживачів потребує термінового вирішення.

Війна — це час оптимізувати діяльність, ставати гнучкими. Додатковим аргументом на користь необхідності змін у наркополітиці є те, що Україна, наголошуючи на євроінтеграції, має переймати й передовий європейський досвід, у тому числі в галузі наркополітики.

Наполегливо звертаємо увагу можновладців, законодавців та тих, хто творить судочинство, що сьогодні держава широко впроваджує програму замісної підтримувальної терапії, яка є способом лікування залежності від опіоїдів з доведеною ефективністю. Окрім покращення життя для самої залежної людини, участь у програмі ЗПТ сприяє суттєвому зменшенню кількості кримінальних правопорушень, сприяє тому, що людина розпочинає лікування суспільно небезпечних хвороб.

—-------------------

Звернутись на Національну Гарячу Лінію з питань наркозалежності та ЗПТ можна за телефоном 0-800-507-727 (дзвінки в межах України з телефонів її операторів безкоштовні).

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Благодійний Фонд Надія та Довіра

Теги: Благодійний Фонд Надія та Довіра
Мої відео