Звернення міжнародних організацій про неприпустимість відновлення куріння у приміщеннях та на робочих місцях

Звернення міжнародних організацій про неприпустимість відновлення куріння у приміщеннях та на робочих місцях
301966 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міжнародна спільнота занепокоєна загрозою відновлення в Україні куріння у громадських приміщеннях на робочих місцях. Понад 10 іноземних організацій, які працюють у сфері контролю над тютюном та захисту громадського здоров’я, звернулися до голови Парламенту Руслана Стефанчука та голови парламентської більшості Давида Арахамії із закликом не допустити відновлення куріння у приміщеннях на робочих місцях.

 

Відновлення куріння у ресторанах (кафе, барах) на робочих місцях порушує статтю 8 Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), яка ратифікована Верховною Радою України у 2006 році та визначає: «Сторони визнають, що наукові дані чітко підтверджують, що вплив тютюнового диму є причиною смерті, хвороб та інвалідності», а також: «кожна Сторона приймає та здійснює … ефективні законодавчі, виконавчі, адміністративні і/або інші заходи, що забезпечують захист від впливу тютюнового диму на робочих місцях усередині приміщень, громадському транспорті й у закритих громадських місцях та, у відповідних випадках, в інших громадських місцях».

 

Партнери з інших країн підтримали Україну у боротьбі проти агресії росії, проте висловили гостру стурбованість тим, що українські парламентарі ведуть роботу з відновлення куріння, яке лише збільшить людські втрати у час, коли в Україні щодня гинуть люди від наслідків війни.

 

Міжнародні організації звернули увагу на те, що Верховна Рада України нещодавно розглядала питання контролю над тютюном та ухвалила антитютюновий Закон 1978-ІХ, чим визначилася зі своєю позицією на захист здоровʼя українців, що високо відзначила міжнародна спільнота та ВООЗ. Перегляд законодавчих змін всього через місяць після набуття чинності норми не дає можливості оцінити очікувані результати.

 

Заборона куріння в приміщення ресторанів (кафе, барів), яка діє в Україні вже 10 років, відповідає суспільній думці абсолютної більшості українців. Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, проведеним у травні 2022 року, 86% дорослих українців підтримують розширення переліку громадських місць, у яких куріння тютюнових виробів, зокрема кальянів, заборонено. Вільне від тютюнового диму та нікотинових викидів середовище в громадських приміщеннях давно стало соціальною нормою та інструментом захисту здоров’я населення від шкоди тютюнового диму.

 

Розгляд тютюнових поправок у Комітеті з питань економічного розвитку відбувався без можливості доступу до обговорення громадськості, а депутати ініціатори поправок не надали суспільству жодних об’єктивних даних, прогнозів чи розрахунків про наслідки відновлення куріння на робочих місцях у приміщеннях (зокрема у закладах ресторанного господарства, готелів).

 

Поправка №20 та № 21  до законопроєкту №5616, що відновлює куріння на робочих місцях у приміщеннях нівелюють Указ Президента України Володимира Зеленського №722/2019 «Про Цілі сталого розвитку України на період до 2030 року». Ціль 3 передбачає «забезпечення здорового способу життя та сприяння благополуччю для всіх у будь-якому віці», що підпунктом 3.а. передбачає активізацію імплементації Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну. Чітким індикатором досягнення результатів є зниження поширеності куріння в Україні до рівня 15% у 2025 році.

 

Очевидно, що внесені тютюнові поправки мають ознаки просування корпоративних фінансових інтересів тютюнової індустрії та роздрібних продавців тютюнових виробів на противагу інтересам захисту здоровʼя людей, що суперечить статті 5.3 РКБТ.  Повернення куріння у приміщеннях на робочих місцях сприятиме створенню умов, за яких куріння і вживання тютюну (й нікотину) стане доступнішим й отримає додаткові форми просування, особливо серед дітей та молоді. Самі ж тютюнові компанії зазначають, що повернення куріння на робочі місця може збільшити продажі тютюнової продукції на 11-15% та знижує на 84% ймовірність припинення вживання тютюну серед курців.

 

16 липня 2022 розгляд законопроєкту №5616 відклали, але тютюнові правки у ньому досі залишаються, тож існує велика загроза, що їх винесуть на розгляд у такому ж вигляді, або ж вдадуться до спроб «сховати» у будь якому іншому законопроєкті.

 

Сподіваємося на чітку позицію голови парламентської більшості Давида Арахамії, на захист здоровʼя українців від шкоди тютюну (зокрема тютюну для кальяну) та недопущення повернення куріння на робочі місця у ресторани (кафе, бари).

Закликаємо Голову Верховної Ради України врахувати увагу міжнародного товариства та не допустити відходу України від міжнародних зобовʼязань та захистити виконання ст. 8 РКБТ. 

 

Міжнародні організації, які написали звернення до керівництва парламенту:

 

  1. The Campaign for Tobacco-Free Kids
  2. Framework Convention on Tobacco Control Implementation and Monitoring Center in Georgia
  3. Yayasan Kepedulian untuk Anak
  4. Maria Sklodowska-Curie National Research Institute of Oncology
  5. Yayasan Lembaga Consumen Indonesia
  6. Aliansi Jurnalis Independen
  7. The National Committee on Tobacco Control (Indonesia)
  8. La Società Italiana di Tabaccologia
  9. Smoke-free Life Coalition Bulgaria
  10. The European Network for Smoking and Tobacco Prevention
  11. The African Tobacco Control Alliance
  12. Nofumadores.org
  13. Center for Social Security Studies Universitas Indonesia
  14. Austrian Council on Smoking and Health

 

Турбота про здоровʼя людей — внесок у Перемогу України! 

 

Для контактної інформації: Дмитро Полонський медіакоординатор ГО «Життя», 063 344 12 69

Теги: куріння,лобісти , куріння у закладах, Арахамія, Стефанчук
Мої відео