Українські громади отримали понад 370 шкільних автобусів від ЄС

Українські громади отримали понад 370 шкільних автобусів від ЄС
325765 ПЕРЕГЛЯДІВ

До Києва прибула Президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн де відбулось урочисте передання шкільних автобусів. У межах кампанії солідарності «Шкільні автобуси для України» українські громади отримали понад 370 шкільних автобусів. Кампанія «Шкільні автобуси для України» була започаткована восени 2022 року Урсулою фон дер Ляєн і першою леді України Оленою Зеленською.

Про це повідомляє Офіційне інтернет-представництво Президента України.

Також у церемонії передання взяли участь міністр освіти і науки Оксен Лісовий та представники громад.

Олена Зеленська висловила вдячність Єврокомісії за допомогу та сказала, що минулого року відвідуючи Європарламент, вона розповіла про цю потребу пані Президентці Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн.

«І ось українські громади отримують понад 370 автобусів. Це великий прояв солідарності. Це прямий маршрут у майбутнє дітей – їхнє та всієї країни – посеред війни. Ось що таке шкільні автобуси, ось чому вони важливі», — розповіла під час церемонії дружина Президента України.

У межах кампанії «Шкільні автобуси для України» Європейська комісія закупила 100 автобусів загальною вартістю приблизно 14 мільйонів євро. Окрім цього, державні й приватні організації в країнах – членах ЄС надали ще 271 шкільний автобус через Механізм цивільного захисту ЄС, яким керує Європейська комісія.

«Ця жорстока війна позбавила тисячі українських дітей невинності й дитинства. Але вона не позбавить їх світлого й щасливого майбутнього, на яке вони заслуговують. Ось чому я щаслива, що ми можемо допомогти безпечно возити українських дітей до шкіл. Надання понад 370 шкільних автобусів Європейською комісією та державами-членами демонструє нашу спільну відданість майбутнім поколінням українців», — заявила на церемонії Урсула фон дер Ляєн.

Своєю чергою Олена Зеленська висловила вдячність  європейським партнерам за цей цінний внесок в освіту й підтримання дітей в Україні. Передані автобуси розподілять між шістьма областями, постраждалими від російської агресії: Київською, Сумською, Миколаївською, Дніпропетровською, Львовською та Чернігівською.

«Потреба в автобусах досі залишається. Нині не вистачає приблизно 2100 автобусів. Зокрема, бракує понад 200 одиниць транспорту для дітей з інвалідністю. Тож допомога партнерів є вкрай важливою для українських громад й учнівства», — сказав міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

За словами першої леді України, серед нових автобусів є й інклюзивні, що мають підйомники для учнів, які користуються колісними кріслами. Це допоможе забезпечити доступ до освіти всім українським учням.

«Бажаю громадам, які їх отримають, користуватися. Наші діти стійко переносять усю тяжкість воєнного часу, ще й мають мужність учитися. Тож ми повинні створити для них найкращі умови. Це наш обов’язок», — підкреслила Олена Зеленська.

Нагадаємо, що раніше у Кабінеті Міністрів України затвердили Стратегію реформування системи шкільного харчування на 2023–2027 роки. Реформа шкільного харчування стартувала у 2020 році з ініціативи першої леді Олени Зеленської. Того ж року уряд ухвалив Постанову про план заходів із реформування системи шкільного харчування. Тоді зазначалось, що робота над Стратегією розпочалася взимку 2023 року, і вже наприкінці лютого документ було відправлено на розгляд Кабінету Міністрів, який затвердив її 27 жовтня.

Ухвалення цієї стратегії є одним із найважливіших кроків у процесі зміни системи організації харчування в закладах освіти й забезпечення дітей якісною та поживною їжею. На найближчі роки вона має стати дорожньою картою реалізації реформи для всіх її учасників – від центральних органів виконавчої влади до представників органів місцевого самоврядування. На основі документа громади можуть розробити регіональні стратегії впровадження змін на місцях.

Мої відео