Огляд дезінформації: Українські землі перейдуть до Польщі. Українські снайперр вбивають дітей

Огляд дезінформації: Українські землі перейдуть до Польщі. Українські снайперр вбивають дітей
377059 ПЕРЕГЛЯДІВ

В очікуванні українського контрнаступу російська пропагандистська машина активно поширює неправдиву інформацію, яка торкається західних земель України та нібито її передачі іншим країнам.

Наприклад, кремлівські джерела та телеграм-канали поширюють повідомлення, що провал контрнаступу Збройних Сил України призведе до передачі українських територій до Польщі. Пропагандисти посилають на польське видання та пишуть, що саме Володимир Зеленський пообіцяв Польщі в обмін на військову допомогу території України.

Як повідомляють спеціалісти проєкту VoxCheck, ці твердження є безпідставними. Кремлівська пропаганда маніпулює словами президента України про відсутність кордонів з Польщею. До того ж російські джерела посилаються на видання, яке не вперше публікує інформацію за кремлівською методичкою та поширює дезінформацію.

Ще одна неправдива інформація, яка торкається Польщі, це тези про масове невдоволення польського суспільства через українців.

Анонімні телеграм-канали та російські ЗМІ, посилаючись на польське видання, поширюють інформацію, що у Польщі зростає масове невдоволення біженцями з України. Автори додають, що українці загрожують безпеці Європи, оскільки з‘явилась нібито велика кількість «нацистів», які поширюють свою ідеологію.

Це один з найпопулярніших наративів російської федерації з початку повномасштабного вторгнення. Кремлівські джерела згадують опитування United Surveys, у якому нібито йдеться про загрозу Європі. Насправді ж у першоджерелі взагалі не згадується ніяка статистика від естонської компанії, яка проводить міжнаціональні опитування.

Торкаючись теми територій, російський міністр закордонних справ лавров сказав: «У Євросоюзі є охочі терміново прийняти Україну. Тоді ЄС доведе, що все це не відповідно до критеріїв, а чиста геополітична гра – затягнути до себе більше території, яка залишиться «безгосподарною». У Центрі протидії дезінформації повідомляють, що ця інформація — фейк. Словам російських представників довіряти не можна.

ЦПД також застерігає, що заяви проросійських експертів про вбивство мирного населення українськими снайперами — це брехня. У таких повідомленнях, які поширюють телеграм-канали, йдеться про вигадані снайперські змагання у бригаді «Азов», де нібито військовослужбовці вбивали дітей та батьків. Автори додають, що вбивали мирне населення через російську мову.

Цю інформацію ніяк не можна підтвердити, оскільки ніяких посилань автори не залишають.

У центрі наголошують, що роспраганда у такий спосіб розпалює ненависть до українців серед росіян, що підвищило б темпи мобілізації. А за відсутності інфоприводів російська федерація повернулась до минулорічних дезінформаційних кампаній.

У мережі також з‘явилась інформація, що нібито після зустрічі з Президентом України Володимиром Зеленським політикам доводилось йти у відставку або вони помирали. Автори цих повідомлень додають фото політиків чи військових, які зустрічались з президентом. Додається, що через це голова Китайської народної республіки Сі Цзиньпін не хоче зустрітись з Володимиром Зеленським, оскільки побоюється «проклятого рукостискання».

Але фахівці проєкту VoxCheck стверджують, що це конспірологія. Осіб для фото підібрали вибірково, а їх не можна ставити в один ряд через такі причини:

По-перше, не всі особи на фото з Президентом України, які поширили у мережі, пішли у відставку або померли. Наприклад, виконавчий президент Державного генерального резервного фонду Султанату Оман Абдулсалам аль-Муршиді досі виконує свої обов`язки, немає новин, що він збирається йти з посади найближчим часом.

Або прем`єрка Естонії Кая Каллас, яка у квітні 2023 року повідомила про відставку чинного уряду, проте президент країни, Алар Каріс, запропонував їй очолити новий склад Уряду. Відтак, політикиня утретє стала премʼєр-міністеркою Естонії.

Теги: Владимир Зеленский, Володимир Зеленський, Польща, Російська агресія , війна в Україні,Фейки,фейк,Російські пропагандисти,пропаганда,проросійська пропаганда
Мої відео