Планується повернути 512 тис. га землі у господарську експлуатацію

Планується повернути 512 тис. га землі у господарську експлуатацію
327610 ПЕРЕГЛЯДІВ

З початку 2024 року заплановано пріоритетне повернення сільськогосподарських земель у господарську експлуатацію. Як заявила Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки Юлія Свириденко, план був оновлений, і відтепер згідно з планом першочергового обстеження та в разі необхідності, очищенню та розмінуванню підлягають понад 512 тис. га сільгоспугідь.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

«За минулий рік сапери виконали значний обсяг робіт з обстеження та розмінування сільгоспземель. Нагадаю, що було обстежено 274 тисячі гектарів – це понад половина територій, які запланували повернути аграріям у використання протягом чотирьох років. Відтак план було переглянуто. До нього долучили нові землі, які будуть розміновані в першу чергу. Тепер наш орієнтир – повернути у господарську експлуатацію, в економічне використання понад 512 тисяч гектарів землі», — сказала очільниця Мінекономіки.

Своєю чергою заступник Міністра економіки Ігор Безкаравайний розповів, що план оновлено з урахуванням уточнених даних від ОВА та пропозицій операторів. Над документом працювали представники Міноборони, МВС, Мінагрополітики і продовольства, Міністерства економіки. За його словами, реалізація оновленого плану дозволить, серед іншого, більш раціонально використовувати наявні ресурси.

«Якщо стисло, то за рік спільними зусиллями всіх дотичних сторін ми багато чого досягли. Сьогодні маємо не шість операторів, як рік тому, а майже тридцять. І їх чисельність лише збільшуватиметься. Маємо біля 30 машин для розмінування, яких не було на початку минулого року. І їх теж буде ще більше.  Відповідно, маємо коригувати наші плани – щоб системно і, головне, раціонально використовувати нові можливості. При цьому ми розуміємо, що найважче - попереду. Роботи з розмінування наближаються до районів, де відбувалися інтенсивні бої. І це може уповільнити темпи просування саперів. Тож дивимось на план з помірним оптимізмом», — сказав заступник очільниці Мінекономіки.

В оновленому плані йдеться, що пріоритетне повернення земель в господарську експлуатацію відбуватиметься у 8 регіонах. Передбачається обстеження і в разі потреби очищення та розмінування в:

  • Донецькій області  - 12,8 тис. га
  • Чернігівській області - 2 тис. га
  • Сумській області - 85 га
  • Дніпропетровській області - 6,6 тис. га
  • Київській області - 9,4 тис. га
  • Миколаївській області - 44 тис. га
  • Харківській області -190 тис. га
  • Херсонській області - 248 тис. га

У пресслужбі Мінекономіки додають, що за підсумками реалізації плану минулого року аграріям для господарського використання було повернуто понад 200 тис. га сільгоспземель.

  • Нагадаємо, що раніше Міністерство економіки України повідомляло про очікування зросту експорту товарів та послуг з України на 9% у 2024 році.
  • За словами Юлії Свириденко, позитивні зрушення за цим напрямком почали відбуватися в останні місяці 2023 року. Цьому сприяли відкриття альтернативного морського коридору, запуск механізму страхування суден від воєнних ризиків та налагодження річкової логістики на Дунаї.
  • Міністр економіки України додала, що Уряд працює над тим, щоб посилити експортну логістику системами ППО та пошуком нових шляхів вивезення товарів і послуг. Бо це забезпечить гнучкість та маневровість у разі нових викликів, щоб зберегти позитивні тенденції. 
  • Мінекономіки прогнозує зріст експорту у наступних роках за нинішніх умов. На 9% у 2024, 19,4% у 2025 та 20,6% у 2026 році. Глобальна ж мета – повернути обсяги вивезення українських товарів та послуг на рівень 2021 року.
Мої відео