Які зміни вніс у НБУ новий голова Нацбанку Андрій Пишний від початку своєї каденції?

Які зміни вніс у НБУ новий голова Нацбанку Андрій Пишний від початку своєї каденції?
376887 ПЕРЕГЛЯДІВ

У жовтні 2022 року Верховною Радою України було призначено третього голову НБУ за період управління Зеленського. Ним став колишній очільник державного банку Андрій Пишний. На посаду він потрапив у складний час, мова йде про повномасштабне російське вторгнення в Україну. Постійні обстріли по енергетичній інфраструктурі дуже ускладнили роботу голови НБУ для підтримки фінансової стабільності в країні.

Він став третім очільником Нацбанку за 3,5 роки президенства Володимира Зеленського. Але до Андрія були питання щодо його незалежності, оскільки раніше Пишний працював із керівником ОП Андрієм Єрмаком у 2010 році. За шість років співпраці їм вдалось створити ГО «Відчуй», що допомагає людям із порушенням слуху. Після повномасштабного вторгнення росії Андрій Пишний увійшов до санкційної групи Єрмака - Макфола.

Тому перед Пишним стояло завдання в пергу чергу забезпечити безперебійну роботу банківської системи в умовах повного блекауту, а також налагодити стосунки з державними структурами і міжнародними фінорганізаціями, при цьому не зашкодити незалежності Нацбанку.

З чого почав свою роботу новий голова НБУ?

«Його перші кроки — це зміни та перестановки у службовій вертикалі. Це досить звичайна практика для українських топів — підпррядковувати собі вертикаль знайомими людьми, яким вони довіряють», — сказав один із менеджерів НБУ, ім‘я якого приховане на правах анонімності, для видання Forbes Ukraine.

За останні 12 місяців в НБУ було звільнено або скорочено 13 топменеджерів [враховуючи осіб, яких перевели з однієї посади в Нацбанку на іншу]. За каденції Андрія Пишного відбулося 8 змін, 4 з яких — це звільнення, а інші чотири — переведення на інші посади в НБУ.

За період правління Андрія Пишного, зміни у складі практично не відбулись. Винятком з правил є призначення Дмитра Олійника, який зайняв місце шостого заступника голови Нацбанку та займається пруденційним наглядом. Голова правління Райффайзен Банку Олександр Писарук сказав: «Мої перші контакти з паном Олійником створили в мене дуже позитивне враження щодр його професіоналізму, у нього репутація технократа, тому це призначення я точно не буду критикувати».

Андрій Пишний пропонував людям роботу в Нацбанку незалежно від їхнього досвіду роботи в «Ощаді». «Всі, хто прийшов в НБУ після «Ощаду», вже працювати у великому приватному бізнесі, найкращих юридичних компаніях та органах державної влади», — сказав голова НБУ для видання Forbes Ukraine.

Ще одна кадрова зміна торкнулась вертикалі «Фінансово-адміністративного блоку», раніше очолювану першою заступницею голови Нацбанку Катериною Рожковою. Її місце дісталось Ярославу Матузці, в минулому топменеджер ПриватБанку та Мінфіну. В свою чергу Катерина Рожкова очолила новий напрям «Фінансова стабільність».

«Перерозподіл функцій між вертикалями та створення окремої вертикалі «Фінансова стабільність» виправляло управлінську логіку та базувалося на світовій практиці», — коментує свої рішення голова НБУ.

Як НБУ співпрацює з іншими банками?

За словами співрозмовника monobank Олега Гороховського, Андрій Пишний чудово розуміє, що регуляція — це не заборона, а створення комфортних умов для дотримання правил гри. Тому Нацбанк має набагато більший зворотний зв‘язок з іншими банками.

Також щоб краще розуміти ситуацію ринку, за кожним банком закріплено свого куратора від НБУ. Він постійно відвідує засідання правління банків. Раніше куратори закріплювались лише до банків, за якими потрібно було приділяти додаткову увагу зі сторони регулятора.

Андрій Пишний мав неодноразову зустріч з головами правління українських банків, а також із представниками іноземних банків.

«Він багато говорить сам, але дає можливість і членам правління донечти важливу інформацію, а також хоче дати слово кожному топменеджеру і отримати зворотний зв‘язок», — сказав голова правління одного із банків з іноземним капіталом для видання Forbes Ukraine.

Він вважає, що так Андрій Пишний отримує не тільки інформацію, а й оцінює рівень компетентності топменеджменту банків. Проте публічні розмови щодо дій інших банків не завжди виглядають дипломатичними.

Наприклад, в інтерв‘ю для Forbes Ukraine Андрій Пишний критикує міжнародні банки та бажає їм перейти «зі стратегії вичікування та захисту до стратегії пошуку свого місця в умовах воєнної економіки».

Або реакція Пишного щодо глобальних банкіх, які продовжують працювати на російському ринку. «Іноземні банки повинні нарешті реалізувати рішучу заяви та вийти із зануреного по лікті в кров українців російського ринку, дотичність до якого таких поважних європейських компаній отруйна отруйна», — наголосив голова НБУ.

Однак в умовах війний така комунікація регулятора допустима.

Теги: НБУ,голова НБУ, Нацбанк, Національний банк України,Андрій Пишний
Мої відео