Cпецпрокуратура Центрального регіону: притягнуто до кримінальної відповідальності п’ятьох військовослужбовців

Cпецпрокуратура Центрального регіону: притягнуто до кримінальної відповідальності п’ятьох військовослужбовців
379901 ПЕРЕГЛЯДІВ

 Спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері Центрального регіону реалізовано комплекс заходів, спрямованих на виявлення, та припинення у військових формуваннях кримінальних правопорушень проти волі, честі та гідності особи, а також пов’язаних з корупцією.

   Так, за процесуального керівництва Київської спецпрокуратури Центрального регіону слідчими ГУ НП у м. Києві повідомлено про підозру старшому офіцеру технічного нагляду за виконанням ремонтних робіт на військових об’єктах управління загальновійськового будівництва та капітального ремонту військових об'єктів ГКЕУ ЗСУ у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364 КК України.

   У ході досудового розслідування встановлено, що підполковник ЗСУ, будучи зобов’язаним контролювати обсяги фактично виконаних будівельно-монтажних робіт з капітального ремонту казарм одного з військових містечок, діючи всупереч інтересам служби на користь одного з приватних підприємств упродовж 2016-2018 років завірив акти приймання виконаних будівельних робіт із завищеними їх обсягами, унаслідок чого Міністерством оборони України надлишково перераховано на користь підприємства-виконавця понад 5,4 млн грн.

   Також, слідчими ГУ НП в Київській області повідомлено про підозру трьом учасникам однієї з ДФТГ Бучанського району Київської області у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 146 КК України.

   За даними слідства, у серпні 2022 року вказані військовослужбовці проникли на територію одного з комунальних підприємств, та погрожуючи застосуванням насильства, незаконно позбавили волі працівників КП, змусивши їх перебувати у закритому приміщенні протягом тривалого часу.

   Крім того, слідчими Територіального управління ДБР, розташованого у м. Києві, повідомлено про підозру старшому лейтенанту - командиру взводу одного з підрозділів НГУ за фактом одержання неправомірної вигоди (ч. 1 ст. 368 КК України).

   Установлено, що у червні 2022 року вказана службова особа одержала неправомірну вигоду в сумі 30 тис грн від 3 військовослужбовців тієї ж військової частини за невжиття заходів щодо притягнення їх до адміністративної відповідальності за нібито допущені ними порушення військової дисципліни.

   Досудове розслідування у вищевказаних кримінальних провадженнях триває.

   За процесуального керівництва Дарницької спеціалізованої прокуратури слідчими ТУ ДБР, розташованого у м. Києві, викрито факти безпідставної виплати військовослужбовцям однієї з військових частин додаткової винагороди на загальну суму понад 13 млн. грн., чим завдано шкоди державному бюджету України.

   На даний час командирам підрозділів вказаної в/ч готується повідомлення про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 4 ст. 425 Кримінального кодексу України.

   Зазначимо, що всі вказані факти викрито за оперативного супроводу Служби безпеки України.  

   Спеціалізована прокуратура у військовій та оборонній сфері Центрального регіону послідовно вживає заходів щодо притягнення винних осіб з числа військовослужбовців до передбаченої законом відповідальності.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Прес-служба Спеціалізованої прокуратури у військовій та оборонній сфері Центрального регіону

 

Мої відео